woensdag 8 oktober 2014

Amandel-vijgentaart

Het is de tijd van de vijgen dus maken we een lekker vijgentaartje.  Als ik eerlijk mag zijn, dan moet ik zeggen dat het een van de beste taarten is die ik al gemaakt heb.  Een ideaal dessert om een wildmenu mee af te sluiten.  Of om in het weekend te maken en deze dan de zondag bij de bomma op te peuzelen.  Probeer deze zeker eens uit.  Je zal het je zeker niet beklagen!
Ingrediënten:
  • 1 vel bladerdeeg
  • 10 rijpe verse vijgen
  • 150 g vijgenconfituur (+ wat extra om af te werken)
  • 200 g malse boter (+ wat extra voor taartbodem)
  • 180 g bloem (+ wat extra voor taartbodem)
  • 125 g kristalsuiker
  • 125 g bloemsuiker (+ wat extra om af te werken)
  • 125 g amandelpoeder
  • 125 g melk
  • 2 eieren
  • enkele druppels amandelextract 
Bereiding:
  • Verwarm de oven voor tot 160°C.
     
  • Gebruik een keukenpenseel om de binnenzijde van de taartvorm in te vetten met een beetje boter. Strooi er vervolgens wat bloem over, en zorg dat ze blijft kleven aan het vet. Schud de overtollige bloem eruit.
     
  • Bedek de taartvorm met het vel bladerdeeg. Druk het deeg zorgvuldig aan.
     
  • Rol met de deegrol over de rand van de vorm, zodat de overhangende restjes deeg eraf gesneden worden.
      
  • Leg een vel bakpapier over de taartbodem en giet er baklinzen of bakgewichtjes in.
     
  • Bak de taartbodem gedurende 30 minuten in de hete oven van 160°C. (blind bakken)
     
  • Maak de vulling voor het gebak. Weeg alle ingrediënten zorgvuldig. Doe alvast de malse boter en de kristalsuiker in de mengkom van de keukenmachine.
     
  • Plaats het K-hulpstuk en laat de machine draaien, tot beide ingrediënten perfect vermengd zijn.
     
  • Voeg de eieren toe en even later de het amandelpoeder en de bloemsuiker.
     
  • Schenk de melk in een straaltje in de mengkom, voeg enkele druppels amandelextract toe en als laatste schep je de bloem in delen bij het beslag.
     
  • Halveer de verse vijgen en lepel het vruchtvlees in één vlotte beweging uit elk half exemplaar. Hak het vruchtvlees grof en schep het in de pot met beslag.
     
  • Laat de machine heel kort draaien en meng alles een laatste keer met een pannenlikker.
     
  • Haal de blind gebakken taartbodem uit de oven en verwijder de baklinzen of gewichtjes. Hou de oven warm op 160°C.
     
  • Smeer een royale laag vijgenconfituur over de voorgebakken bodem.
     
  • Schep de taartvulling met verse vijgen in de taartbodem en strijk het oppervlak glad met de pannenlikker.
     
  • Bak de taart gedurende zo’n 60 minuten in de oven van 160°C. Controleer of de taart voldoende gebakken is door er even in te prikken. Er mag geen beslag aan de prikvork kleven. Laat het gebak afkoelen.
     
  • Strijk het oppervlak van de taart in met wat extra vijgenconfituur en bepoeder ze met een laagje bloemsuiker 
Video 'amandel-vijgentaart'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten