zondag 5 oktober 2014

Alfajores > Peruaanse karamelkoekjes

In juni ben ik in Londen in een restaurant van Martin Morales gaan eten en sindsdien ben ik helemaal in de ban van hem.  Vorige maand is hij de Nederlandse versie van zijn boek 'Ceviche' komen voorstellen en heeft hij een demonstratie gegeven.  Helaas kon ik er niet bij zijn.  Maar ondertussen ligt zijn kookboek hier wel al in huis :) Dus tijd om er iets uit te maken.  Het zijn de Alfajores geworden, Peruaanse karamelkoekjes.  Deze koekjes kwamen via de Moorse invloed op de Spanjaarden naar Peru.  In heel Latijns-Amerika zijn er varianten van te vinden, maar in Peru worden ze met een laagje Peruaanse dulce de leche (manjar blanco) ertussen gemaakt.
Ingrediënten voor het deeg:
250 gr bloem, plus extra om te bestuiven
50 gr maïzena
175 gr zachte boter, in blokjes
50 gr poedersuiker, plus extra om te bestuiven
1 eidooier
1 eetl. vanille-extract
Ingrediënten voor de Peruaanse dulce de leche:
200 ml room
200 ml gecondenseerde melk
kaneelstokje
3 kruidnagels
1 theel. vanille-extract
Bereiding:
Zeef de bloem en de maïzena in een grote kom en vermeng ze.  Klop in een andere kom de boter met de poedersuiker, eidooier en het vanille-extract tot een bleke, romige massa.  Voeg de gezeefde en maïzena toe en vermeng alles tot een glad deeg.  Maak er een bal van, wikkel die in plasticfolie en leg hem minstens een uur in de koelkast.

Maak ondertussen de Peruaanse dulce de leche.  Doe de room en gecondenseerde melk in een pan.  Voeg een kaneelstokje, de kruidnagels en vanille-extract toe en breng aan de kook.  Zet als het flink kookt het vuur laag en kook het mengsel op laag vuur al roerend om te voorkomen dat het aan de bodem van de pan blijft plakken.  Zet het vuur uit als het mengsel is ingedikt (u kunt er dan met een houten lepel een duidelijke zichtbare streep in trekken) en een lichte karamelkleur heeft gekregen.  Zeef het mengsel.

Verhit de oven op 160°C.

Bestuif het werkvlak met bloem en rol de helft van het deeg uit tot een dikte van 5 mm.  Steek met een uitsteekvorm van 5 cm doorsnee cirkels uit het deeg en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.  Herhaal met de rest van het deeg.

Bak de koekjes 20 minuten in de hete oven of tot ze aan de randen heel lichtbruin zijn.  Laat ze op een taartrooster afkoelen.

Plak steeds 2 koekjes op elkaar met een laagje Peruaanse dulce de leche ertussen en bestrooi ze met poedersuiker.

Het zijn mooie elegante koekjes die heerlijk naar kaneel smaken.  Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten